String Theory Explained – What is The True Nature of Reality?

String Theory Explained – What is The True Nature of Reality?Cila eshte natyra e vertete e universit? Per t'i dhene pergjigje kesaj pyetje, njerezit sjellin modele per te pershkruar boten. Ne i veme ne prove keto modele dhe mesojme cfare te mbajme dhe cfare jo. Por sa me shume mesojme, aq me te komplikuara dhe te cuditshme keto modele behen. Disa prej tyre aq shume, sa eshte e veshtire te dish se per cfare jane ato saktesisht. Si Teoria e Fijeve Nje model i famshem kontraversal qe shpesh keqkuptohet, qe shpjegon natyren e gjithckaje. Si aritem tek ajo dhe a eshte vertet e sakte? Apo eshte thjesht nje ide per ti hedhur nje sy? Per te kuptuar natyren e vertete te realitetit, ne i kemi pare gjerat nga afer dhe jemi mahnitur. Pamje te mahnitshme ne pluhur, zmadhimin e krijesave te cuditshme robote proteinash komplekse te gjitha keto te perbera nga struktura molekulash te perbera nga nje pafundesi gjerash edhe me te vogla Atomet Ne menduam se kjo ishte shtresa e fundit e realitetit deri sa ne i perplasem ato bashke shume forte dhe zbuluam gjera qe nuk mund te ndahen me grimcat elementare Por tani, kemi ne problem : Ato jane aq te vogla sa nuk mund te shihen me. Po te mendosh : Cfare eshte te shikosh ? Per te pare dicka, ne na nevoitet drita, nje vale elektromagnetike. Kjo vale godet siperfaqen e gjeravae dhe reflektohet pas ne syrin tend. Kjo vale mban informacionin per objektin qe truri ty qe krijoje nje imazh. Pra nuk mund te shohim dicka pa ndervepruar me te ne nje menyre. Te shohesh eshte te prekesh nje proces aktiv, jo nje pasiv Ky nuk eshte nje problem per shumicen e gjerave. Por grimcat jane Por grimcat jane shume Por grimcat jane shume, shume Por grimcat jane shume, shume te vogla. Dhe keshtu valet elektomagnetike qe ne perdorim per te pare jane shume te medha per ti prekur ato. Drita e dukshme kalon permes tyre Ne mund ta zgjidhim kete duke krijuar vale elektromagnetike me gjatesi shume me te vogel Por me shume vale, do te thote me shume energji. Dhe kur prekim nje grimce me nje vale qe ka shume erergji ajo e ve ne levizje Duke pare nje grimce, ne e ndryshojme ate Pra, ne nuk mund t'i matim saktesisht grimcat elementare Ky fakt eshe kaq i rendesishem sa qe ka nje emer Principi i Paqartesise i Heisenbergut Baza e gjithe fizikes kuantike Keshtu, si duken grimcat atehere ? Cila eshte natura e tyre Ne nuk e dime Nese ne shohim shume thelle ne mund te shohim nje sfere te turbullt por jo vete grimcen Ne thjesht dime qe ato egzistojne Por nese eshte keshtu si mund te bejme shkence me to ? Ne beme ate qe njerezit bejne dhe krijuam nje model te ri : Nje trillim matematikor. Modeli i pikes se grimces Ne vendosem se nje grimce eshte nje pike ne hapesire. Nje elektron eshte nje pike me nje ngarkese te caktuar dhe nje mase te caktuar. Te gjitha te padallueshme nga njeri tjetri. Keshtu fizikantet mund ti percaktojne ata dhe te llogarisin nderveprimin e tyre. Quhet Teoria e Fushes Kuantike, dhe zgjidh shume probleme I gjithe modeli standert i fizikes se grimcave bazohet tek ajo dhe kjo teori parashikon dhume gjera shume mire. Disa vecori kuantike te elektronit per shembull jane testuar dhe jane te sakta deri ne 0. 0.00 0,0000 0,000000 0,00000000 0,0000000000 0,000000000000 0,0000000000002 % Keshtu, nderkoh qe grimcat nuk jane net te vertete pika, duke i trajtuar si te tilla ne mund te marim ne imazh shume te mire te universit. Kjo ide jo vertem qe e perparoi shkencen por coi dhe tek shume lloje te teknologjise qe ne perdorim perdite Por ka nje problem te madh GRAVITETI Ne mekaniken kuantike, te gjitha forcat mbajen nga ne grimce e caktuar. Por, bazuar ne realtivitetin e pergjithshem te Ainshtajnit, Graviteti nuk eshte nje force si te tjerat ne univers. Nese universi do te ishet ne drame grimcat do te ishin aktoret por graviteti do te ishte skena Per ta thene me thjesht, graviteti eshte ne teori e gjeometrise. Gjeometira e vete hapesire-kohes. E distancave, me te cilat ne na duhet te pershkruajme me precizion absolut Por duke qene se nuk ka precizion ne matjen e gjerave ne boten kuantike modeli yne i gravitetit nuk punon ne boten kuantike Kur fizikantet u perpoqen te shtonin gravitetin ne model duke shpikur nje grimce te re matematike e tyre u be lemsh dhe ky eshte ne problem i madh Nese ne mund te shtonim gravitetin ne fiziken kuantike dhe modelin standart ne do te kishim nje toeri te gjithckaje Keshtu, disa njerez shume te zgjuar sollen nje model te ri Ata pyetetn: Cfare eshte me komplekse se nje pike Nje vije Nje vije ose nje fije Teoria e fijeve lindi. Ajo qe e ben kaq elegante teorine e fijeve eshte se pershkruan shume grimca elementare te ndryshme si modele te ndryshme te vibrimit te fijeve. Ashtu sikur vibrimet e fijeve te nje violine mund te japin shume nota te ndryshme nje fije mund te jam shuem grimca te ndryshme. Me e rendeshishmja, perfshihet graviteti Teoria e fijeve premtoi te unifikonte te gjitha forcat themelore te universit Kjo skaktoi nje gezim shume te madh. Teoria e fijeve shpejt u quajt teoria e gjithckaje Fatkeqsisht, teoria e fijve i ka fijet e bera lemsh. Shumica e matematikes se toerise se fijeve nuk punon ne universin tone 3 dimensional. Teoria e fijeve kerkon me shume dimensione qe te punoj Keshtu, teoricienet e saj bene llogaritje ne modele te tjera te universit Dhe pastaj provuan te hiqnin 6 dimensione shtese dhe te pershkruanin universin e tyre Deri me sot, askush nuk ka patur sukses dhe asnje prove e teorise se fijeve nuk eshte aritue me eksperiment Pra teoria e fijeve nuk e zbuloi natyren e universit tone. Dikush mund te thote se teoria e fijeve eshte komplet e padobishme Shkenca eshte e gjitha per eksperimentet dhe parashikimet. Nese nuk mund te besh keto perse duhet te lodhim veten me fijet? E gjita eshte se si e perdorim ate. Fizika e bazuar mbi matematiken 2 + 2 = 4 Dhe kjo eshte e vertete duam apo s'duam Dhe matematika e teorise se fijeve nuk punon. Prandaj kjo toeri eshet ende e paperdorshme. imagjinoni sikur deshiron te ndertosh nje anije por ke vetem skemen per nje varke te vogel. Ka shume ndryshime: Motori motori, materialet motori, materialet, skelat por te dyja kane te njejtin thelb Gjera qe lundrojne Keshtu duke studjuar keto skica mund te kuptosh se si te ndertosh nje anije te vertete Me teorine e fijeve ne mund te provojme t'iu japim pergjigje pyetjeve per gravitetin kuantik qe ka qene duke i sfiduar fizikantet per dekada te tera. Ose si punojne vrimat e zeza apo paradoksin e informacionit. Teorita e fijeve mund te na coj ne drejtimin e duhur. Kur perdoret si duhet Teoria e fijeve mund te behet nje vegel e cmuar e fizkaneve teoricien dhe te na ndihmoj te zbulojme aspekte te reja te botes kuantike dhe matematike te bukur. Pra, ndoshta teoria e fijeve nuk eshe teoria e gjithckaje. Por eshte sikurse teoria e pikes-grimce. Mund te jete nje model tej mase i dobishem. Ne ende nuk e dime natyren e vertete te realitetit Por mund te vazhdojme te sjellim modele te reja dhe te provojme ta gjejme ate Deri sa nje dite, Deri sa nje dite, ndoshta Deri sa nje dite, ndoshta, ne do ta mesojme

Posts created 32282

40 thoughts on “String Theory Explained – What is The True Nature of Reality?

 1. There's brand new stuff in the Kurzgesagt Merch Shop. Check it out here: shop.kurzgesagt.org

 2. I don't see string theory explained too well. That everything connects?

  Well, the beginning and the end does not ever connect. But everything connects together. That's all I know.

 3. Theoretical physics and Quantum physics are seriously some of the most interesting subjects of research

 4. I Love the way they put everything in animations explain everything so deeply and make it interesting for the viewer's to learn I hope you guys never end your channel your so intelligent and you love to explore an ad learn if u haven't subscribed do it straight away because I think most people don't understand how much work and effort goes into each and every video

 5. I'll give you the quick answer. Sometimes unusual math is needed to replace parts of math that don't seem to work. Substitutions or more complex math is often used. String theory is one of those things, to get past a math roadblock. It could be true and it might not be. This doesn't say if it's true or not.

  To me as an average star gazer who is not up on all the math to really show a proof of why it's wrong, it's simply an attempt to try to explain smaller and smaller realities that puzzle other versions of math, by doing a trick. It's trying to do an "engineering calculation" or an approach which is good enough for the data observed, and this is observed through a whole host of other theories which are accepted. And it tries to go down far enough, even further than what we've observed and add small granular detail to say, "there now that is good enough." It tries to be good enough to solve a problem, but it may lack detailed granularity required to do so. I personally feel it doesn't really solve a problem, but shifts it further down the line. So my opinion is it fails actually and just pushed the nature of a real problem and real sets of problems further down the road. It's kind of like kicking the can down the road so far you can't see it as a problem. But later perhaps you will find the problem is still there.

  This involves the tension between trying to know by math what is out there with intuition and math to project math and predict, which often happens with theory, and actually having a limited set of observations (RULE 2 of physics) which confirms it. It's a constant tension between the proposed solution and the observed solution. This happens a lot in physics and is a constant problem. Once it's verified very well and not much can be found to break a theory, then it's accepted. Many in the field of physics think it solved the problem (at least precise enough, as an engineering solution) to work. This would include Hawking whose objections they were trying to overcome.

  I personally think that string theory pulled the wool over the eyes of Hawking and he didn't for some reason see it or worry about it. It was precise enough to do the job. But didn't really solve the ultimate problem they were hoping to solve.

  One has to realize this stuff is often including a lot of math data that has to be viewed and thought of with hundreds and thousands of scientists over many years. That's to much detail to go into in a short video and videos which show today's solutions may later be revised if a new better theory comes along. The better theories either add to good foundational knowledge or replace them. If they replace them, they are seen as more amazing, because they replace false conceptions. If they add to them they are thought of as an incremental change. (Evolutionary meaning change in a good way here.)

 6. Thanks a lot kurzgezakt , I am really really happy I found you.The way you teach us is very simple ,attractive and easy understood.From one video we learn a lot of information that we have never heard about before or at least they seemed quite complex to us .I wish all teachers were like you.

 7. What if the rules that govern our reality could change? Would we be perceptive enough to notice? For instance, if the nature of quantum physics was set by the relation of our universe to a singularity and that influence started to shift to another, would that explain why we will always have difficulty explaining the things we take for granted as being stable.

 8. I am afraid that The "look at a hot girl without being spotted" technique won't work here 😂😂😂

 9. Zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top